Bel huisartsenwachtpost alleen voor dringende medische problemen

Gepubliceerd op vrijdag 3 december 2021 12.18 u.
De huisartsenwachtposten Zuiderkempen en Turnhout vragen om alleen te bellen voor dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. Momenteel worden de wachtposten overstelpt met talrijke vragen over corona.

Hierdoor moeten patiënten die dringend hulp nodig hebben, te lang wachten. Voor niet-dringende vragen kan je terecht op de website www.wachtpostzuiderkempen.be. Je vindt er een vragenlijst voor medische hulp, richtlijnen waar je terechtkan met vragen over corona én een coronazelftest. De wachtpost is niet bedoeld voor hoogrisicocontacten met vragen over de opvolging van coronatesten en quarantaine.

Net als de huisartsen wordt ook de wachtpost overspoeld met inkomende telefoons tijdens het weekend. Daarom vraagt het personeel om alleen te bellen voor dringende medische problemen.

Wat is dringend?

Op www.wachtpostzuiderkempen.be vind je een vragenlijst waarmee je kan bepalen of je dringend hulp nodig hebt. Op het einde krijg je meteen advies.

Wat met coronavragen?

  • Op www.wachtpostzuiderkempen.be vind je richtlijnen die je uitleggen waar je terechtkan met vragen over corona.
  • Daarnaast stelt de wachtpost ook een coronazelftest ter beschikking.
  • Op de wachtpost worden enkel zieke patiënten getest op corona wanneer de arts dit nodig acht.
  • Voor coronatesten of vragen na een hoogrisicocontact kan je niet bij de wachtpost terecht.
  • Via www.mijngezondheid.be kan je vanaf nu zelf je hoogrisicocontacten online doorgeven. Bovendien kan je daar ook zelf een testcode aanmaken als je symptomen hebt en je je wil laten testen.

Wat als ik dringend hulp nodig heb?

In een levensbedreigende situatie bel je altijd 112. In andere dringende gevallen kan je terecht bij:

  • Overdag op weekdagen: bel je huisarts, die je eventueel doorverwijst naar de spoeddienst
  • ’s Avonds op weekdagen: bel de wachtpost op 014 22 22 00 die je eventueel doorverwijst naar de huisarts van wacht of de spoeddienst
  • In het weekend (van vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 8 uur) en op feestdagen (van 18 uur de avond voordien tot 8 uur de dag na de feestdag): bel de wachtpost op 014 22 22 00 die eventueel een afspraak maakt in de dichtstbijzijnde wachtpost. Zonder afspraak kan je hier niet terecht.

Meer info: www.wachtpostzuiderkempen.be