Fabels en feiten over vaccineren

Hieronder vind je de grootste fabels over het coronavaccin, en feiten om ze te ontkrachten.

Fabel Feit
Van het vaccin kan je corona krijgen.  Het vaccin bevat geen levende virussen en kan nooit corona veroorzaken.
Ik ben gezond en heb dus geen vaccin nodig.  Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan anderen, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook jonge en gezonde sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.
Ik behoor niet tot een risicogroep. Ik hoef me dus niet te laten vaccineren.  Iedereen kan ernstig ziek worden door corona en langdurige klachten oplopen, ook gezonde of jonge mensen. Als je gevaccineerd bent, zal je ook minder snel andere mensen besmetten. Als meer dan 70% van de Belgen zich laat vaccineren, ontstaat er bovendien groepsimmuniteit. Dat wil zeggen dat een voldoende grote groep mensen weerstand heeft opgebouwd tegen het virus, waardoor het niet meer of zeer moeilijk kan circuleren. Mensen die niet gevacci- neerd zijn, kunnen uiteraard nog wel ziek worden.
Het vaccin is niet veilig.  Het vaccin werd uitgebreid onderzocht en is heel veilig. Voor dit vaccin werden wereldwijd meer vrijwilligers onderzocht dan in de meeste andere vaccinstudies. De meest voorkomende klacht na vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.
Het vaccin werkt niet, ik krijg er toch nog corona van.  Het vaccin is de beste manier om je te beschermen tegen corona. Bij gezonde volwassenen is het meer dan 90% doeltreffend in het voorkomen van gezondheidsklachten door het coronavirus.