Je 2de prik voor AstraZeneca vervroegen? Verschuif online je afspraak naar 12 of 16 juli

Gepubliceerd op woensdag 30 juni 2021 10.33 u.
Dankzij een vervroegde levering van extra vaccins AstraZeneca, kunnen inwoners die dit wensen hun afspraak voor een 2de prik vervroegen naar maandag 12 of vrijdag 16 juli.

Vervroegen is alleen mogelijk voor één van deze twee data. Bovendien kan dit alleen als de tussenperiode tussen de 1ste en 2de prik minimaal 8 weken bedraagt. Vanuit Baldemore raden we iedereen aan om deze beslissing weloverwogen te nemen. Bij AstraZeneca biedt een tussenperiode van 12 weken medisch beschouwd een hogere bescherming dan 8 weken.

De Vlaamse overheid heeft de aangekondigde extra vaccins van AstraZeneca inmiddels effectief ontvangen en definitief verdeeld onder de verschillende vaccinatiecentra. Dit betekent dat ons vaccinatiecentrum op korte termijn een extra levering verwacht van bijna 3.000 dosissen AstraZeneca. Deze extra hoeveelheid kunnen we volledig inzetten om de tussentijd voor 2de prikken te verkorten naar 8 in plaats van 12 weken.

Niet automatisch

Het inkorten van deze tussenperiode verloopt niet automatisch maar gebeurt uitsluitend op aanvraag. Het door Vlaanderen beheerde afsprakensysteem biedt de betrokken inwoners de optie om – via hun vaccinatiecode – zelf de 2de afspraak te vervroegen naar maandag 12 of vrijdag 16 juli. Gebruik hiervoor de link in de bevestigingsmail voor je afspraken of je oorspronkelijke uitnodigingsmail. Alle informatie over hoe online je afspraak te verplaatsen, lees je onderaan dit bericht.

Lukt het niet om zelf online je afspraak te verplaatsen? Bel dan tijdens de kantooruren naar het callcenter 014 38 90 47. Onze medewerkers zullen dan voor jou de afspraak verzetten naar 12 of 16 juli. Bel bij voorkeur in de namiddag, zodat de wachttijden beperkt blijven.

Weloverwogen beslissing

Er zijn heel wat mogelijke argumenten om je 2de afspraak te vervroegen, bijvoorbeeld om zonder testen een buitenlandse reis te kunnen maken of wanneer de 2de afspraak minder goed past in je agenda. Toch vinden we het vanuit de eerstelijnszone Baldemore belangrijk dat iedereen een weloverwogen beslissing maakt.

Vervroegen lijkt de meest aantrekkelijke optie, omdat je dan sneller het beoogde vaccinatieschema volledig doorlopen hebt. Het respecteren van de wachttijd van 12 weken leidt medisch gezien evenwel tot een hogere beschermingsgraad dan een 2de prik op 8 weken. Welke keuze je ook maakt, in beide situaties (8 of 12 weken) geniet je na twee inentingen met AstraZeneca van een hoge mate van bescherming.

Instructies online verplaatsen 2de afspraak AstraZeneca

 1. Zoek je bevestigingsmail in je mailbox: toen je aanvankelijk je afspraak maakte voor een tweede dosis AstraZeneca na 12 weken, ontving je een e-mail met de bevestiging van die afspraak. Zoek die op in je mailbox:
  • Zoek op Afzender: cov19-vaccin@doclr.be.
  • Zoek op onderwerp van de-mail: ‘Bevestiging afspraak COV19 vaccinatie’.
  • Heb je je afspraak niet bevestigd, dan zoek je je oorspronkelijke uitnodiging en klik je op bevestigen.
 2. Annuleer je oorspronkelijke afspraak via deze bevestigingsmail: open de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis en klik onderaan op ‘annuleer afspraak’.
 3. Bevestig de annulatie: Er zal een website openen van het afsprakensysteem van je vaccinatiecentrum. Klik daar nogmaals op ‘afspraak annuleren’. Je ontvangt hierna een e-mail waarin staat dat je afspraak werd geannuleerd.
 4. Maak een nieuwe afspraak: In die annulatiemail staat een knop ‘nieuwe afspraak maken’. Kik daarop
 5. Kies een nieuw moment: Je komt opnieuw in het afsprakensysteem van je vaccinatiecentrum.
  • Je vaccinatiecode wordt automatisch ingevuld, klik eerst op doorgaan
  • In het volgende scherm vul je je gegevens in en kan je onderaan kiezen voor ‘Kies een afspraak’. Je komt nu in de kalender van je vaccinatiecentrum terecht.
 6. Kies een vrij moment in de agenda van je vaccinatiecentrum.
  • Je kan op zoek gaan naar een vrije momenten van 8 tot 12 weken na je eerste vaccinatie (de exacte marge die hierbij gehanteerd wordt is 51 - 89 dagen). De beschikbare vrije momenten in die periode komen niet automatisch in beeld, dus klik zeker voldoende dagen aan in de agenda om beschikbare momenten te vinden.
  • Is er geen moment beschikbaar? Mogelijks moet je vaccinatiecentrum nog extra vrije momenten openstellen. Probeer het na een paar dagen even opnieuw. Zijn er dan nog steeds geen vrije momenten beschikbaar, dan kan je nog altijd je oorspronkelijke afspraak terug inboeken.
 7. Bevestig je nieuwe afspraak.
 8. Je ontvangt een bevestigingsmail met je nieuwe afspraak.

Meer info: vaccinatiecentrum Baldemore, 014 38 90 47