Toch factuur voor gratis PCR-test? Testcentrum kan deze niet ongedaan maken

Gepubliceerd op woensdag 22 september 2021 9.44 u.
Afgelopen dagen ontving het testcentrum telefoontjes van misnoegde inwoners die een rekening ontvingen voor een PCR-test die ze lieten afnemen om te reizen.

Elke inwoner kan – onder bepaald voorwaarden - twee gratis PCR-testen aanvragen. Na je aanvraag ontvang je een activatiecode die 10 dagen geldig is. Plan je je test te laat in? Dan betaal je hiervoor. Ook door storingen bij het aanmaken van nieuwe codes of bij fouten in de boekhouding van het ziekenhuis ontvangen sommige inwoners een factuur. Het testcentrum kan de facturen niet ongedaan maken. Vermoed je een onregelmatigheid? Contacteer dan het ziekenhuis waarvan je een factuur ontvangt. 

Ga je op reis? Dan moet je in sommige landen een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Onder bepaalde voorwaarden kan iedereen vanaf de leeftijd van 6 jaar sinds begin juli tweemaal een gratis testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Let op: de activatiecode die je ontvangt voor deze test, blijft slechts 10 dagen geldig. Dit betekent dat de afname van de test binnen deze 10 dagen moet gebeuren.

Activatiecode 10 dagen geldig

Sommige inwoners ontvangen toch een rekening voor de afgenomen test. Vaak omdat ze hier zelf een rekenfout maakten. Ontving je op 13 juli een activatiecode voor een gratis test? Dan telt de 13de juli als dag één. Dat betekent dat de test uiterlijk op 22 juli moest gebeuren en niet op de 23ste. Als de tweede test buiten de 10 dagen plaatsvindt, zal je voor de PCR-test maximum 55 euro moeten betalen. Dit kan niet worden rechtgezet.

Ook storingen bij het aanvragen van de codes of fouten bij de boekhouding van het ziekenhuis, zorgen ervoor dat inwoners facturen ontvangen. Vermoed je een onregelmatigheid? Contacteer dan het ziekenhuis waarvan je een factuur ontvangt.

Meer info: www.mijngezondheid.belgie.be