“Ouders 5-tot-11-jarigen beslissen vrij en maken zelf afspraak'

Gepubliceerd op donderdag 30 december 2021 14.16 u.
Ook tijdens de kerstvakantie gaan het prikken en uitnodigen gewoon verder. Alle overblijvende meerderjarigen die voldoen aan de tussentermijn met hun eerste vaccinatie, ontvangen tussen nu en de komende dagen een uitnodiging.

Daarnaast krijgen de ouders van alle 5 tot 11-jarigen de mogelijkheid om zelf een afspraak voor vaccinatie in te boeken. In deze jonge leeftijdscategorie werken we dus niet met voorgeboekte afspraken. Zo krijgen alle ouders meer tijd om weloverwogen en in alle sereniteit te beslissen.

 • Met uiteraard uitzondering van de feestdagen werd er in ons vaccinatiecentrum de afgelopen dagen bijzonder hard gewerkt.
 • Van alle 65-plussers in onze eerstelijnszone heeft inmiddels 91,20% een extra prik gehad. Op het niveau van alle inwoners zitten we momenteel aan 33,85%. Let op: onze cijfers op de vaccinatieteller lopen enkele dagen achter op de realiteit, aangezien wij in het vaccinatiecentrum werken met specifieke software. Onze vaccinatiecijfers worden in bulk doorgestuurd.
 • Nog deze week vertrekken 6.100 uitnodigingen naar de overblijvende meerderjarige inwoners voor hun extra prik. Dit betekent dat alle 18-plussers – met voldoende tussentermijn tegenover de basisvaccinatie – een voorstelmoment voor de extra prik hebben gekregen. Op https://www.mijngezondheid.belgie.be/ kan je controleren of voor jou al een vaccinatiecode is aangemaakt.
 • Deze hoofdzakelijke twintigers en dertigers zijn in het vaccinatiecentrum welkom vanaf 13 januari. Wie dit wilt kan zelf het voorstelmoment verplaatsen naar ten vroegste 5 januari. Je kan dit eenvoudig zelf online. Raadpleeg regelmatig de online vaccinatieagenda, want er komen voortdurend prikmomenten vrij. Als je wilt verplaatsen, bevestig dan zeker niet het oorspronkelijk voorgestelde prikmoment. Na een bevestiging kan je de afspraak niet meer zelf verplaatsen.
 • We krijgen ook steeds meer vragen over een extra prik voor 12 tot18-jarigen. Op dit moment is hierover door de hogere overheid nog niets beslist. Met uitzondering van medische redenen (verminderde immuniteit) kunnen we op dit moment dus geen extra prikken inplannen voor deze leeftijdscategorie.
 • De overheid besliste dat het vaccin ook wordt aangeboden aan kinderen van 5 tot 11 jaar. Voor onze eerstelijnszone gaat het over 6.347 kinderen.
 • In tegenstelling tot de oudere leeftijdscategorieën werken we hier niet met voorgestelde prikmomenten. In de loop van volgende week ontvangt elke ouder een Vlaamse uitnodiging en een aangepast persoonlijk vaccinatiedossier van de eerstelijnszone. Je kan als ouder de uitnodiging na inloggen nu al bekijken op de website https://www.mijngezondheid.belgie.be/
 • Voor 5 tot 11-jarigen kunnen ouders vrij beslissen om al dan niet twee afspraken in te plannen. Dit kan online via de QR-code op de brief of de vermelde vaccinatiecode. Deze code blijft één maand geldig. Via deze link vind je hierover meer informatie: https://www.laatjevaccineren.be/kies-zelf-je-vaccinatiemomenten.
 • In het persoonlijk vaccinatiedossier dat alle ouders komende week ontvangen, benadrukken we de vrije keuze voor elke ouder. We hopen dat alle ouders in alle sereniteit een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Je kan hier het persoonlijk vaccinatiedossier voor 5 tot 11-jargen lezen: https://www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/hoe-gaat-de-vaccinatie-van-5-tot-11-jarigen-in-zn-werk
 • Ook de organisatie vzw Bataljong reikt heel wat informatie aan om als ouder een keuze te maken en hierover met je kind in gesprek te gaan: https://bataljong.be/vaccinatie-5-tot-11-jarigen
 • Als het niet lukt om online een afspraak te maken, kan je ook bellen naar het callcenter van het vaccinatiecentrum. Bekijk hier onze contactgegevens: https://www.vaccinatiecentrumbaldemore.be/thema/3161/contact.
 • Laat je je kind niet vaccineren? Dan moet je niets doen. We werken niet met voorgeboekte afspraken, dus je moet geen actie ondernemen als je niet kiest voor vaccinatie.
 • Wat als ik me later bedenk? Je krijgt op latere momenten de kans om je kind alsnog te laten vaccineren. Bel hiervoor naar het callcenter van het vaccinatiecentrum.
 • De vaccinatie van 5 tot 11-jarigen verloopt op kindermaat. Zo zorgen we voor een kindvriendelijke inrichting met voldoende plaats voor kind én begeleider. Bovendien voorzien we meer tijd zodat de vaccinatie rustig kan verlopen. De vaccinatie en het medisch toezicht gebeuren door artsen, verpleegkundigen en vroedkundigen.

 

Meer info: vaccinatiecentrum Baldemore, 014 38 90 47, www.vaccinatiecentrumbaldemore.be