Vaccinatiecentrum bekijkt aanpak voor komende weken, afhankelijk van derde prik

Gepubliceerd op vrijdag 10 september 2021 8.51 u.
Ons vaccinatiecentrum hoopt eind deze week zicht te krijgen op het aantal inwoners van Baldemore dat geselecteerd is voor een derde prik. Op basis daarvan voorzien we de nodige uitnodigingen en ‘prikdagen’.

Daarnaast hopen we zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van Vlaanderen over een eventuele uitbreiding of veralgemening van deze derde prik. Dit helpt ons bij het uitstippelen van de toekomst van onze huidige vaccinatie-infrastructuur. Lopende studies en bijsturingen van de bestaande vaccins hebben begrijpelijk een impact op de snelheid van besluitvorming.

  • Afhankelijk van het aantal inwoners van Baldemore dat geselecteerd is voor een derde prik voorzien we de nodige ‘prikdagen’ in ons vaccinatiecentrum. In de loop van volgende week kunnen hiervoor de uitnodigingen vertrekken.
  • Momenteel krijgen slechts specifieke categorieën (kankerpatiënten, patiënten met immuniteitsonderdrukkende medicatie,…) een 3de prik. De strikte selectie gebeurt op basis van de dossiers van de huisartsen en de ziekenfondsen.
  • Deze week verstuurden we nog een 65-tal vaccinatie-uitnodigingen naar zogeheten ‘tweedekansers’ van alle leeftijden en kinderen die de afgelopen weken 12 jaar werden. Zij worden uitgenodigd op 25 september voor een 1ste prik. Op zaterdag 16 oktober krijgen ze hun tweede vaccinatie.
  • Op dit moment is zaterdag 16 oktober de laatste vaccinatiedag van ons vaccinatiecentrum. Wat de verdere toekomst brengt, weten we op dit moment nog niet.
  • In elk geval moeten we van Vlaanderen ook in het najaar vrijwel meteen een zekere vaccinatiecapaciteit kunnen voorzien. De komende weken bestuderen we binnen Baldemore op welke manier we ons hierop voorbereiden en wat dit betekent voor het huidige pop-up vaccinatiecentrum op site De Zwaan.
  • We hopen evenwel zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van Vlaanderen over een eventuele uitbreiding of veralgemening van een ‘boosterprik’. Dit helpt ons bij het uitstippelen van de toekomst van onze huidige vaccinatie-infrastructuur.
  • We begrijpen dat er op medisch vlak nog heel wat onduidelijkheden zijn over een ‘boosterprik’. Zo zijn er nog volop studies lopende naar de ‘blijvende immuniteit’ van de bestaande vaccins en werken de vaccinontwikkelaars aan bijsturingen voor een grotere bescherming tegen de deltavariant. Beide elementen hebben begrijpelijk een impact op de snelheid van besluitvorming.

Meer info: www.vaccinatiecentrumbaldemore.be